4 tipy, jak sladit hodinky se zbytkem outfitu

Hodinky jsou jedním z nejtradičnějších a zároveň nejstylovějších módních doplňků –  jsou decentní, vzít si je můžete kamkoliv a navíc plní i jinou funkci než jenom to, že dobře vypadají.

V porovnání s ostatními částmi oděvu se hodinky mohou zdát  na první pohled nepatrné. Přesto dokážou kompletně změnit dojem z celého vašeho outfitu a buď ho posunout na úplně jinou úroveň, nebo, když nevyberete správně, ho shodit a zmařit všechno vaše ostatní úsilí.

JANV5673

Digitální Casia na formální akci nebo Rolexky na stanování v přírodě si vezme jen málokdo. 

Kromě očividných stylových prohřešků ale existují i další drobnosti, které ovlivní, jestli budou vaše hodinky harmonicky ladit se zbytkem vašeho oblečení, nebo jen působit jako rušivý faktor.

Na co byste neměli zapomenout?

 

Vybírejte hodinky podle příležitosti

Jak už bylo naznačeno, pro každou příležitost se hodí jiný styl hodinek. Od velmi formálních akcí jako plesy a různé ceremonie, přes profesionální prostředí a “business casual” až po večerní posezení v restauraci – každá akce a každé prostředí si říká o jiný typ oblékání a tím pádem i jiný typ hodinek.

JANV4900k

Nejde ale jen o sociální dopad vašeho výběru hodinek, ale i o jeho dopad estetický. Svým outfitem říkáte něco o sobě a když nebudou některé jeho části dávat smysl, celý dojem z něj se rozpadne.

Existují různá pravidla, která by vám měla pomoct odhadnout, které hodinky odpovídají které příležitosti, ale když si trochu vytrénujete oko, nebudete je potřebovat. Sledujte, co za hodinky kolem vás nosí ostatní a brzy dokážete vycítit, co se kam hodí a co kam ne. 

(A koneckonců, pravidla jsou od toho, aby se porušovala, tak se nemusíte bát a vždy striktně odhadovat formálnost akce, které se účastníte. Řiďte se intuicí!)

 

Kdy si hodinky nebrat?

Ve formálním prostředí jsou někdy hodinky součástí oficiálního dress-codu. Na tzv. black-tie událostech (kam se dříve náramkové hodinky nenosily vůbec) se dnes tolerují jednoduché a elegantní hodinky. Potápěčské hodinky, pilotské hodinky i chronografy už by mohly mít problém.

Ale pozor – na ještě formálnější white-tie akce už hodinky nepatří vůbec! (Případně až na ty kapesní…)   

 

Ciferník, barva a styl hodinek

Ciferník je snad nejdůležitější část hodinek a dost tak ovlivňuje, k čemu se dané hodinky hodí. Jsou analogové? Nebo digitální? Jde o chronograf? Ale i mezi jednotlivými kategoriemi jsou veliké rozdíly.

Roli hraje styl ručiček, font použitý na čísla, počet ukazatelů apod. Jednodušší, jemnější provedení většinou slibuje možnost využití při více příležitostech, kdežto složité hodinky se spoustou ukazatelů a velkým ciferníkem jsou jen málokdy považovány za vhodné pro formální události.

_MG_4364k

V porovnání s takovými maličkostmi je však mnohem důležitější ten jeden faktor, který je vidět už z dálky: barva ciferníku. Světlejší hodinky se zpravidla nosí přes den, zatímco ty tmavé v pozdějších hodinách – spíš než na denní době ale záleží hlavně na barvě oblečení, se kterou by měly vaše hodinky ladit. 

 

Řemínek u hodinek: kůže vs. kov

Druhou věcí, které si jde všimnout hned i bez podrobného zkoumání hodinek je řemínek. Kožené jsou většinou vnímány jako slavnostnější (černá kůže obzvlášť), ale vždy je potřeba myslet na pravidlo jedné kůže: pokud máte hnědé kožené boty/pásek/kabelku, i vaše hodinky by měly mít řemínek stejné barvy

IMG_579k7

Stejné pravidlo platí i v případě kovů. Máte stříbrné hodinky? V tom případě je rozhodně nekombinujte se zlatým náhrdelníkem, nebo sponou na opasku.

 

Ale nebojte, nemusíte chodit na nákupy oblečení se vzorníkem barev – nejde o to, abyste se přesně trefili do stejného odstínu. Nikdo nebude zkoumat drobné rozdíly, ale barvy kožených a kovových částí vašeho oděvu by si měli být minimálně podobné.

 

Jednoduchost je univerzální

Na internetu (i v knihovně) můžete najít tuny a tuny pravidel, které vám do detailu nadiktují, kdy máte mít jaké hodinky… nedivili bychom se, kdybyste pak občas měli chuť, v lavině všech těch informací, hodinky zahodit a už nikdy je nenasadit na ruku.

Věc se má ovšem tak, i když vám někteří “módní guruové” řeknou něco jiného, že všechna ta pravidla jsou jen orientační. Nežijeme ve viktoriánské Anglii, kde by vás špatný výběr outfitu stál místo u dvora. 

 

Záleží jen na tom, jak chcete vypadat a jak se chcete cítit.

 

Dnes už si naštěstí můžete pořídit hodinky, které svým jednoduchým designem dokážou vyhovět požadavkům všech sociálních příležitostí a stylově doplnit jakýkoliv váš outfit, aniž byste se museli stresovat, zda se hodí, nebo ne.

Na procházku se psem, na pohovor, nebo do divadla; jednoduchá elegance bez zbytečností se hodí všude. Podívejte se na naši širokou nabídku minimalistických hodinek.