Sklíčka - jaké je to nejlepší

Od plastu až po safírový krystal. Vstupních materiálů, ze kterých se vyrábí sklíčka do hodinek, je spousta. A nelze jednoznačně říci, který materiál je nejlepší. Každý má svá specifika, přednosti i nevýhody. Pojďme si je všechny přiblížit.

safir-miner glass

 

Plastové sklíčko

Občas nazývané také akrylové či organické. Dříve byla velmi populární, dnes už spíše vzácnější. Najdete je především u různých dětských hodinek. Jsou levná a mají poměrně velkou pružnost. Nejsou ovšem pochopitelně odolná vůči poškrábání a jejich životnost také není moc dlouhá. Při rozbití se tříští na více neostrých kusů, což je žádoucí hlavně u zmiňovaných dětských hodinek. 

 

Minerální sklíčko

Jedná se o nejrozšířenější variantu sklíčka mezi hodinkami. Především díky svému příznivému poměru cena x výkon. Mají dlouhou životnost a pyšní se pružností a vysokou odolností vůči tlaku. Často se můžeme setkat s různými povrchovými aj. úpravami, kterými si minerál někteří výrobci různě vylepšují a zvyšují tak jeho odolnost.

 

Safírové sklíčko

To charakterizuje především extrémní odolnost proti poškrábání. Jeho tvrdost je na Mohsově stupnici jen o stupeň nižší, než tvrdost diamantu. Je však náchylné na tvorbu odlesků a nemá takovou odolnost jako minerální sklíčko. Po rozbití se roztříští na drobné ostré úlomky, které mohou hodinky poškodit a vás pořezat.

Je jednoznačně nejdražší na výrobu. Výrobci je ale upřednostňován kvůli své zmíněné odolnosti vůči poškrábání. Je takřka nemožné ho poškrábat. Lze tak učinit pouze minerálem tvrdším než samotný safír - tedy jakýmkoliv diamantovým hrotem (prsten aj.).

glass-banner

 

Další druhy jako Gorilla Glass

S technologiemi se rozrůstají i různé další "odrůdy" jako např Gorilla Glass, který můžeme znát především z telefonů a chytrých hodinek. Při výrobě se chemicky zpevňuje iontovým výměnným procesem. Vyznačuje se vysokou odolností proti poškrábání, hladkým povrchem a vynikajícími optickými vlastnostmi. Možná nás tak v budoucnosti čekají ještě zajímavější a odolnější modifikace...

 450_1000

 

Sklíčka v hodinkách Lington

První edice (ed1) - minerální sklíčko
Druhá edice (ed2) - minerální sklíčko
Třetí edice (ed3) - safírové sklíčko
Čtvrtá edice (ed4) - minerální sklíčko
Pátá edice (ed5) - minerální sklíčko